top of page

Le Congrès ne marche pas

Autor: La Calòrica.

Dramatúrgia: Joan Yago.

Director: Israel Solà.

Intèrprets: Marc Rius, Esther López, Aitor Galisteo Rocher, Júlia Truyol, Roser Batalla, Joan Esteve, Carles Roig, Tamara Ndong i Xavi Francés.

Producció: La Calòrica, Teatre Lliure i Centro Dramático Nacional.

Estrena: 20 de setembre de 2023 / Teatre Lliure.

www.lacalorica.com

www.teatrelliure.com

www.dramatico.mcu.es

​

Congrés de Viena (1814), la fi de l’Ancien Régime i la nostra societat capitalista neoliberal que se celebra a si mateixa a la vora del col·lapse. Una comèdia grandiosa, frívola i, sobretot, rabiosament política.

El ministre austríac d’afers exteriors Klemens von Metternich sap que les revolucions s’han d’aturar abans no comencin. Amb aquest objectiu, ha convidat els mandataris de Rússia, Anglaterra i Prússia a passar uns dies a Viena. Poc s’imagina que la notícia de la celebració del congrés atraurà la curiositat de tots el governs del món i que el que havia de ser una reunió senzilla es convertirà en una festa multitudinària que s’allargarà més enllà de nou mesos. No és fàcil separar les negociacions territorials dels conflictes amorosos, els debats ideològics de les simples lluites d’ego… Costa saber quan estem celebrant i quan estem fent feina. Mentrestant, les ampolles de xampany comencen a acabar-se, les safates de menjar són cada cop més escasses i el retorn d’un antic enemic ens fa pensar, per un moment, que potser les coses podrien ser d’una altra manera. El delegat belga Charles-Joseph de Ligne escriu en una carta: “El congrés no avança, balla.”

    

De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda

Autor: La Calòrica.

Dramatúrgia: Joan Yago.

Director: Israel Solà.

Intèrprets: Marc Rius, Esther López, Aitor Galisteo Rocher, Júlia Truyol, Mònica López i Xavi Francés.

Producció: Teatre Nacional de Catalunya TNC.

Estrena: 4 de març de 2021 / TNC.

IV Premis Teatre Barcelona 20/21: Millor espectacle,  millor autoria i millor interpretació de repartiment, Mònica López.

XXVII Premis Butaca 2021: Millor text.

XXV  Premios Max 2022: Millor actriu, Mònica López.

www.lacalorica.com

www.tnc.cat

​

De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda és una auca ecologista, una cursa desesperada entre escales i replans, una comunitat enfrontada al terrible repte d’organitzar-se abans que l’aigua els arribi al coll.
Alguna cosa fa pudor de podrit. No podem seguir negant l’evidència. Mentre nosaltres continuem aquí parlant de les nostres cabòries, la taca d’humitat s’estén, les canonades s’embossen, les parets s’esquerden... Reconèixer el problema és - ja ho diuen - el primer pas per solucionar-lo. Però estem realment disposats a fer el segon pas?

    

Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I

Autor: La Calòrica.

Dramatúrgia: Joan Yago.

Director: Israel Solà.

Intèrprets: Marc Rius, Esther López, Aitor Galisteo Rocher, Júlia Truyol, Carla Rovira i Xavi Francés.

Coproducció: La Calòrica i Teatre Lliure.

Estrena: 10 de gener de 2020 / Teatre Lliure (Gràcia).

III Premis Teatre Barcelona 19/20: Millor actor de repartiment, Xavi Francés.

www.lacalorica.com

www.teatrelliure.com

​

Después de una vida de triunfos que la han llevado a convertirse en la soberana más temida y poderosa de la cristiandad, la reina Isabel I vive sus últimos días sin saber quién la sucederá en el trono y dará continuidad a su proyecto. Muchos de sus hijos han muerto, otras sufren el trato injurioso de sus esposos en tierras extranjeras, sólo queda una cabeza en este mundo que pueda ceñirse la corona de Castilla: la cabeza perturbada de la princesa Juana.

    

feisima_cartell.jpg

Els Ocells

Autor: La Calòrica a partir d'Els Ocells d'Aristòfanes.

Dramatúrgia: Joan Yago.

Director: Israel Solà.

Intèrprets: Marc Rius, Esther López, Aitor Galisteo Rocher i Xavi Francés.

Coproducció: La Calòrica, Temporada Alta i Sala Beckett.

Estrena: 7 de desembre de 2018 / Sala La Planeta - Festival Temporada Alta de Girona.

II Premis Teatre Barcelona 2018: Millor espectacle de petit format i millor actor de repartiment, Aitor Galisteo.

XXII Premis de la Crítica 2019: Millor vestuari, Albert Pascual i millor actor de repartiment, Xavi Francés. 

www.lacalorica.com

www.temporada-alta.com

www.salabeckett.cat

 

“La democràcia és el pitjor sistema de govern dissenyat per l’ésser humà. Amb excepció de tota la resta”, va dir Winston Churchill. Vivim en una crisi democràtica sense precedents i La Calòrica vol reflexionar-hi des del seu origen: l’Antiga Grècia. Passa el raspall de la sàtira de la política actual per parlar de l’auge del populisme i el reialme de la post-veritat. Un cabaret polític on desfilaran temes com la corrupció, la traïció als ideals i els mecanismes que fa servir el poder per assimilar qualsevol intent de canvi social i convertir una revolució en una reforma.

    

D2qITCuX0AADuV6.jpg-large.jpeg

C/ Hospital amb St. Jeroni

Autor: Jordi Prat i Coll.

Directors: Roberto Romei i Laia Ricart.

Intèrprets: Sara Diego, Xantal Gabarró, Clara Garcés, Rocío Manzano, Eric Balbàs, Lluïsa Sala, Laia Ricart, Ricard Boyle, Oskar Garcia, Pau Vinyals, Gemma Sangerman i Xavi Francés.

Coproducció: Teatre Arnau i Blanco Roto.

Estrena: 28 de setembre de 2018 / Teatre Arnau de Barcelona.

www.barcelona.cat

www.ciablancoroto.wordpress.com

​

Dotze noms: Rita, Anselm, Montse, Alexis, Marta, Pitu, Dolors, Maite, Pep, Farid, Carme i Jaume.

Una mare, un pare, una filla, un amant, una parella, dos que s'agraden, una a qui li han trencat el cor, un que es busca a si mateix, una altra que busca com era abans de ser amansida, una que va decidir callar i una altra que va sentir que a ella no li importava el color de la pell, un a qui li agrada ser valent, una que no vol ser la repetició perfecta, un que va decidir ocultar la seva naturalesa, un que no pot deixar de recordar que ha estat feliç.

​

Fairfly

Carrer Hospital amb St. Jeroni

Autor: Joan Yago.

Director: Israel Solà.

Intèrprets: Aitor Galisteo-Rocher, Vanessa Segura, Queralt Casasayas i Xavi Francés.

Coproducció: La Calòrica i Tantarantana Teatre.

Estrena: 2 de març de 2017 / Tantarantana Teatre de Barcelona.

XXIII Premis Butaca 2017: Millor espectacle de petit format i millor text.

XX Premis de la Crítica 2017: Millor espectacle de petit format.

XXI Premios Max 2018: Millor espectacle revelació i millor autoría revelació.

www.lacalorica.com

www.tantarantana.com 

www.lavillarroel.cat

​

Quatre amics intenten organitzar-se després que l'empresa on treballen els comuniqui l'obertura d'un ERE. La primera idea és lluitar per defensar els seus llocs de feina, és clar. Però de quina manera? I de què servirà? Realment val la pena lluitar per aquesta feina que tenen? No seria millor que ho deixéssim estar i intentessin convertir en realitat aquella brillant idea que van tenir uns anys enrere?

​

L'Avar

Autor: Molière.

Director: Josep Maria Mestres.

Intèrprets: Joan Pera, Manel Dueso, Josep Minguell, Manu Fullola, Òscar Castellví, Alba Florejachs, Júlia Barceló, Ricard Farré, Elena Tarrats i Xavi Francés.

Producció: Focus.

Estrena: 16 de febrer de 2016 / Teatre Goya de Barcelona.

www.teatregoya.cat 

 

Vidu i terriblement avar, Harpagó vol casar la seva filla Elisa amb Anselm, vell i ric, disposat a prendre-la sense dot, però Elisa vol casar-se amb Valeri, que ha aconseguit entrar a la casa d’Harpagó contractat com a intendent. Al mateix temps, Harpagó i el seu fill, Cleante, rivalitzen per l’amor de Mariana. Per ajudar el seu amo, el criat de Cleante, l’Escletxa, roba l’or d’Harpagó. Acusat en fals, Valeri revela el seu amor per Elisa. Aquest tradicional recurs de la confessió acaba desfent el nus de tota la intriga: Anselm descobreix que Mariana i Valeri són els fills que creia perduts en un naufragi. Al final, ambdues parelles de joves podran casar-se i Harpagó quedarà satisfet de recuperar el seu preuat or.

​

 

 

    

Sobre el fenomen de les feines de merda

Autor: Joan Yago.

Director: Israel Solà.

Intèrprets: Júlia Truyol, Marc Rius, Esther López, Aitor Galisteo Rocher i Xavi Francés.

Coproducció: La Calòrica i Tantarantana Teatre.

Estrena: 3 d'abril de 2015 / Tantarantana Teatre de Barcelona.

www.lacalorica.com

www.tantarantana.com 

 

L'any 1930 l'economista John Keynes va pronosticar que, cap a finals del segle XX, la tecnologia hauria avançat prou com per que països com Gran Bretanya o els Estats Units poguessin establir una setmana laboral de, màxim, 15 hores. Hi ha raons per pensar que Keynes sabia de què parlava, tot i així, el seu pronòstic no va acomplir-se. Què hem fet malament?

On the Phenomenon of Bullshit Jobs -- David Graeber

    

Autor: Joan Yago.

Director: Israel Solà.

Intèrprets: Júlia Truyol, Marc Rius, Esther López, Aitor Galisteo Rocher i Xavi Francés.

Coproducció: La Calòrica i Grec 2015 Festival de Barcelona.  

VIII Premi Quim Masó 2014.   

Estrena: 24 d'octubre de 2014 / Sala la Planeta - Festival Temporada Alta de Girona.

www.lacalorica.com

www.temporada-alta.net

www.grec.bcn.cat

 

Es diu Carles Nin Garcia, però la seva tendència a caure de cul a terra li va valer, des de ben petit, el sobrenom de Ninot. Quan avui arribi a casa i intenti explicar a l'Olga què li ha passat, ella li dirà que ja no l'estima. La Rut s'acaba de quedar sense feina i ha decidit aprofitar l'oportunitat per trobar el seu lloc en el món. Acaba de conèixer l'Albert, un músic a qui li agrada parlar de coses alegres i que encara pensa que la sort és dels valents. La Poni i la Conxa han passat una llarga temporada al cantó més fosc de la vida, però aquesta nit han decidit que encara estan a temps de canviar. I així van passant els dies, sense que esdevinguin catàstrofes ni es compleixin les il·lusions. 

 

    

Autors: Marc Angelet i Pep Pla.

Director: Pep Pla

Intèrprets: Rosa Cadafalch, Mercè Martínez, Lluís Villanueva i Xavi Francés.

Coproducció: CAET (Centre d'Arts Escèniques de Terrassa), Grec 2014 Festival de Barcelona i Sala Muntaner.

Estrena: 15 de juny de 2014 / Teatre Alegria de Terrassa.

www.caet.cat

www.grec.bcn.cat

www.salamuntaner.com

 

No heu sentit mai parlar de les gambetes Zebra del delta de Gurb? Doncs potser sou els únics que encara no saben que aquest crustaci corre perill seriós d'extinció a causa de l'ús dels pesticides i els abocaments als rius. Fins hi tot s'ha creat una associació destinada exclusivament per protegir-les. És una assaciació petita, però hi treballen uns quants activistes que s'han lliurat a la causa en cos i ànima. Solidaritat i negoci, ideals i institucionalització, honestedat i comercialització. 

 

    

eGo

Autor i director: Marc Angelet.

Intèrprets: Oriol Casals, Pablo Lammers, Nadina Campàs i Xavi Francés.

Producció: FlyHard Produccions SL.

Estrena: 21 de novembre de 2013 / Sala FlyHard de Barcelona.

www.salaflyhard.com

 

Ets bo. Només has tingut mala sort.
Ets de puta mare. Només t’ha faltat una mica d’empenta.
Saps que aquella feina havia de ser teva. Que la cambrera que et va mirar dues vegades, hauria d’estar als teus braços. Que aquella idea era genial. Ho saps, oi?
Ara, només et cal donar la primera passa, bip. I després la segona, bip. I després la tercera i la quarta. No necessites pensar, no necessites decidir.
Només necessites seguir les instruccions .
Només necessites ser tu mateix.
Només necessites eGo.

  

La Nau dels Bojos

Autor: Joan Yago.

Director: Israel Solà

Intèrprets: Marc Rius, Júlia Truyol, Esther López, Aitor Galisteo Rocher i Xavi Francés.

Producció: La Calòrcia i Grec 2013 Festival de Barcelona.

Premi Adrià Gual de l'Institut del Teatre 2012.

16è Premi Jaume Damians a Millor Espectacle del 2015 de l'Associació d'Espectadors del Teatre del Mar.

Estrena: 18 de juliol de 2013 / Mercat de les Flors de Barcelona.

www.lacalorica.com

www.grec.bcn.cat

 

La Calòrica, parteix del quadre La nave de los locos de Hieronymus Bosch, per recrear en escena el viatge d'una barca ben similar, en la qual un grup de personatges heterogenis van a la recerca d'una terra on encara s'hi puguin viure.

El Càntir Trencat

Autor: Heinrich Von Kleist.

Director: Victor Alvaro.

Intèrprets: Tono Saló, Victor Alvaro, Savina Figueras, Gemma Deusedas, Guda Uyà, Helena Font, Júlia Bonjoch i Xavi Francés.

Producció: Gataro.

Estrena: 26 de desembre de 2012 / Almeria Teatre de Barcelona.

www.gataro.com

 

L'acció transcorre en un poble dels Països Baixos, prop d'Utrecht, el dia que el conseller Walter realitza una visita per examinar el bon funcionament de la justícia impartida pel jutge Adam.
Aquell dia, Adam ha de resoldre qui ha trencat el càntir de la jove Eva.

El Càntir trencat

L'Editto Bulgaro

Autor: Joan Yago.

Director: Israel Solà.

Intèrprets: Marc Rius, Aitor Galisteo-Rocher, Arnau Puig i Xavi Francés.

Producció: La Calòrica.

Estrena: 18 de juliol de 2012 / La Cuina de Barcelona.

www.lacalorica.com

 

El 18 d'abril 2002, Silvio Berlusconi es troba de visita oficial a Bulgària. En una roda de premsa, davant de dos-cents periodistes internacionals, l'aleshores primer ministre italià declara que l'ús criminal que l'humorista Daniele Luttazzi i altres dos periodistes estan fent als seus espais a la televisió pública italiana és inadmissible i insta a la direcció de la cadena a empendre mesures. Els tres comunicadors són immediatament despatxats i els seus programes es cancel·len per manca d'audiència. Deu anys després d'aquella declaració, avui coneguda com l'Edicte Bulgar, Daniele Luttazzi continua vetat a la televisió italiana

Dos Punkis i un Vespino

Autors: Marilia Samper i Llàtzer Garcia.

Directora: Marilia Samper.

Intèrprets: Oriol Casals, Javier Beltrán, Muguet Franc i Xavi Francés.

Producció: La Brava.

Premi al Millor Projecte d'Escenificació 2010 de l'Institut del Teatre.

Estrena: 3 de novembre de 2011 / Nau Ivanow de Barcelona.

 

Nit de Nadal. A totes les llars, en l’etern ritual de sempre, les famílies canten nadales, brinden amb cava, s’embafen de neules i torrons... però en una benzinera perduda enmig del no-res succeeix alguna cosa insòlita. Per la gràcia del destí, apareixen allà dos punks, germans de sang i companys de viatge. Però en aquesta nit fatídica, la moto esgavellada els ha abandonat a mig camí, i es veuen obligats a refugiar-se sota el sostre de la benzinera. Pel pobre treballador que fa el torn de nit comença el malson. L’arribada d’una misteriosa noia enredarà encara més la troca. Forçats a conviure junts fins la sortida del sol. Una comèdia gamberra i punk sobre la valentia de saber triar quin és el nostre autèntic camí a la vida.

Els Nois d'Història

 

Autor: Alan Bennett.

Director: Josep Maria Pou.

Intèrprets: Josep Maria Pou, Maife Gil, Josep Minguell, Jordi Andújar, Nao Albet, Alberto Díaz, Llorenç González, Javier Beltrán, Ferran Vilajosana, Oriol Casals, Jaume Ulled i Xavi Francés.

Producció: Focus.

Estrena: 24 de setembre de 2008 /  Teatre Goya de Barcelona.

www.focus.cat

 

Els nois d’història és un dels millors textos de Bennett, una comèdia sobre el valor i el sentit de l’educació. Un text tan profund com brillant, tan commovedor com reflexiu.

L’obra se situa en una escola anglesa d’educació secundària, on un grup de joves es preparen per als exàmens d’ingrés a Oxford i Cambridge. Aquesta situació permet a l’autor qüestionar si l’educació s’entén com un camí cap a l’èxit o com un camí cap al coneixement i la maduresa vital. Es va estrenar el 2004 al Teatre Nacional de Londres sota la direcció de Nicholas Hytner i va causar sensació només posar-se en escena, fent després temporada a Broadway i acaparant nombrosos guardons, entre els quals sis premis Tony i tres Olivier.

Aquesta criatura

Autor: Joël Pommerat.

Director: Antonio Simón.

Intèrprets: Ferran Lahoz, Resu Belmonte, Isabel Rocatti, Andrea Montero, Josep Minguell, Inés Díaz i Xavi Francés.

Producció: Germinal, Teatre Micalet i Grec 2008 Festival de Barcelona.

Estrena: 26 de juny de 2008 / Espai Lliure del Teatre Lliure de Barcelona.

www.grec.bcn.cat

 

Aquesta criatura (Cet enfant) és un text que neix a partir de l’experiència directa de l’autor, que va assistir a uns grups de teràpia familiar. Els testimonis, tant de pares com de fills, que va escoltar en aquestes reunions el van trasbalsar profundament. Joël Pommerat ha volgut «recrear i fins i tot reinventar» la situació que ell va viure. Escenes curtes entre pares i fills, entre pares i pares. No hi ha judicis morals, insisteix Pommerat. Només una imatge de la família, de la comunicació, dels models i dels ideals.

  

BLUF

Els Eufòrics

bottom of page